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GIL-11-009 (UPDATED) 

 
February 6, 2018 

 
XXXXXX 
XXXXXX 
XXXXXX 
ATTN: XXXXXX 

 
Re: Taxability of manufacturer rebates 

Dear XXXXXX, 

You submitted on behalf of XXXXXX (“Company”) a request for guidance on the 
application of sales tax on manufacturer rebates. The department issues general 
information letters and private letter rulings. A general information letter provides a 
general overview of the relevant tax issues and is not binding on the department. 
A private letter ruling provides a specific determination for a specific set of facts, is 
binding on the department but not the taxpayer, and requires payment of a fee. 
For more information about general information letters and private letter rulings, 
please see Department regulation 24-35-103.5 at www.taxcolorado.org > 
FYI/Publication > Rulings. 

 
The Department issued a General Information Letter to you dated June 1, 2011 in 
response to your request. The Department has had an opportunity to review the 
letter and issues this amended letter, which deletes, “either directly to the customer 
or indirectly through the utility”, in the first sentence of the second paragraph under 
the Discussion section. This amendment does not change the guidance provided 
in the original letter. 

 
Issue 

 
1. Are manufacturer rebates included in the total gross receipts subject to 

Colorado sales tax? 

2. Are rebates provided by utility companies included in the total gross receipts 
subject to Colorado sales tax? 

 
3. If a utility company’s rebate program is funded by a state or local government 

agency, would sales tax be applicable to the total purchase price or the 
purchase price after the rebate is deducted. 
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4. If a rebate is provided directly by a state or local government agency, would
sales tax be applicable to the total purchase price or the purchase price after
the rebate is deducted.

Background 

Company participates in rebate programs upon the purchase of qualifying 
merchandise. In order to receive the rebate, customers are generally required to 
submit a rebate form and proof of purchase to the third party offering the rebate. 
After the third party receives and verifies the necessary documentation, a check 
will be sent directly to the qualifying customer. 

However, Company has started to provide customers with instant point of sale 
rebates; thus, qualifying customers are no longer required to submit the rebate 
forms and proof of purchase to the third parties providing the rebate. Company is 
now responsible for submitting the necessary sales documentation to the third 
party, who will reimburse Company for the instant point of sale rebate provided to 
the customer. The question at issue is whether the purchase price before or after 
deducting the rebate is applicable to the sales tax calculation? 

Discussion 

Colorado sales tax is levied on the “purchase price paid or charged.” §39-26- 
104(1), C.R.S. “Purchase price:” means “the amount of money received or due in 
cash and credits [and] ... [a]ny consideration valued in money, such as trading 
stamps or coupons whereby the manufacturer or someone else reimburses the 
retailer for part of the purchase price ...” Department regulation 39-26-102.7(a)(1) 
and (3). Thus, manufacturer rebates are included in the tax base when calculating 
the sales tax. 

Rebates issued by a utility company or by a governmental entity are functionally 
the same as a rebate issued by a manufacturer. These rebates are used to pay a 
portion of the purchase price and must be included in the tax base, just as a 
payment of some or all the purchase price by “someone else” is included in the tax 
base. See, e.g., Department GIL-08-022 (federal rebates for purchases of TV 
converter boxes included in tax base). 

Miscellaneous 

Pursuant to state law and department regulation 24-35-103.5, noted above, the 
Department will make public a redacted version of this letter. Your letter 
requesting this general information letter is not made public. I enclose a proposed 
redacted version of this letter. Please contact me within 60 days from the date of 
this letter if you have any questions, comments, or objection concerning the 
redacted letter. 

I hope this is helpful. Please feel free to contact me if you have any questions. 

Sincerely, 
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Office of Tax Policy 
Colorado Department of Revenue 
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